2024-01-29 11:10Pressmeddelande

Faktaböcker, krig och flykt teman i Bokprovning 2024

Bibliotekarien Fredrik Holm och författaren Christina Wahldén.

Den 11 april är det dags att öppna dörrarna till Bokprovning 2024. 

Svenska barnboksinstitutet är mycket glada att över att kunna presentera årets gästföreläsare: bibliotekarien Fredrik Holm och författaren Christina Wahldén.

Fredrik Holm är bibliotekarie på biblioteken i Halmstad där han främst arbetar med målgruppen barn 0-6 år samt vuxna i deras närhet. Fredrik gör även podden ”Läs för mig!” och arbetar bland annat i Språkstart Halland. Han sitter också med i Kulturrådets urvalsgrupp till barn- och ungdomsbokkatalogen där han har hand om faktaböcker för alla åldrar. Fokus för Fredrik i Bokprovning 2024 kommer att vara faktaböckerna. Vi har bett honom ta ett helhetsgrepp på faktaböckerna och undersöka hur utgivningen ser ut.Christina Wahldén är en prisbelönt författare som skriver för olika åldrar. Hon debuterade 1998 med ungdomsromanen Kort kjol och har sedan dess skrivit närmare 80 böcker, däribland flera barn- och vuxenböcker om andra världskriget. Hon har bakgrund som reporter på Svenska Dagbladet och har besökt konfliktområden som Afghanistan, Kongo, Libanon och Israel.I Bokprovning 2024 kommer Christina att titta närmare på ämnena krig och flykt i 2023 års utgivning.

I likhet med tidigare år kommer vi även att ge en översiktsföreläsning innehållande nedslag i utgivningen samt statistik.



Om Svenska barnboksinstitutet

Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vill du få våra pressmeddelanden eller vill du ha hjälp med att hitta information om barn- och ungdomslitteratur, ny forskning inom området eller en expert för intervju eller föreläsning? Allt material inklusive pressbilder finns här. Du kan också kontakta info@barnboksinstitutet.se


Kontaktpersoner

Sofia Gydemo
Bibliotekarie
Sofia Gydemo
Kommunikatör
Amanda Idberg