2014-11-28 09:00Nyheter

Alf Prøysen, Britt G. Hallqvist, Tove Jansson – 100-åringarnas afton

null

Alf Prøysen, Britt G. Hallqvist, Tove Jansson – 100-åringarnas afton

2014 är det 100 år sedan tre stora författare i den nordiska barnlitteraturen föddes: Teskedsgummans pappa, Alf Prøysen, verssmeden Britt G. Hallqvist och internationellt erkända Tove Jansson. Barnboken – tidskrift för barnlitteraturforskning uppmärksammar hundraårsminnet av dessa tre författare med ett temanummer om deras gärning, och i samband med detta anordnar Svenska barnboksinstitutet en programkväll.

Välkommen att lyssna till Björn Sundmark (Malmö högskola), Helena Bodin (Stockholms universitet) och Boel Westin (Stockholms universitet), när de talar om Alf Prøysens, Britt G. Hallqvists respektive Tove Janssons författarskap.

Program
Teskedsgummans transformationer – en mediehistoria på svenska
Björn Sundmark

Den förtrollande vintern och den drömska sommaren. Tider och årstider hos Tove Jansson
Boel Westin

”Gud, nu har jag bara dig.” Barnets närhet till Gud i Britt G. Hallqvists diktning
Helena Bodin

Efter programmet bjuder vi på julfika i biblioteket där vi också ställer ut böcker av 100-åringarna.

Tid och plats: 1 december, kl. 18-19.30, Svenska barnboksinstitutet, Odengatan 61. Fri entré. Med stöd från Stockholms stad.


Om Svenska barnboksinstitutet

Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Ända sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vi vill stimulera en öppen och bred diskussion om litteraturen och verka för en ökad kompetens och status för alla verksamma inom barnkulturområdet.