2014-01-31 12:09Nyheter

Bokprovning på Svenska barnboksinstitutet

Bokprovning årgång 2013!
Hur många barn- och ungdomsböcker utkom under 2013? Är ensamhet och utanförskap årets trend? Varmt välkommen till Sbi:s årliga Bokprovning så får du svar på frågorna! Svenska barnboksinstitutet sammanfattar utgivningsåret 2013 och presenterar trender och tendenser.

Datum och klockslag: 12 mars: kl. 12-15, 14 mars: kl. 9-12, 18 mars: 9-12
Plats 12 och 14 mars: Hörsalen på Svenska barnboksinstitutet, Odengatan 61, Stockholm.
Fri entré. Ingen förhandsanmälan krävs, men kom gärna i tid för att vara säker på att få sittplats.
Plats 18 mars: Fanfaren Kultur Farsta, Farstagången 8, T-bana Farsta Centrum. Anmälan krävs.

Programmet finns på Sbi:s webbplats: sbi.kb.se/bokprovning/program
Bokprovningen filmas av UR Samtiden den 18 mars.
I Sbi:s bibliotek ställs alla barn- och ungdomsböcker från 2013 ut mellan 12 mars och 24 april. Utställningen visas även i pauserna under Bokprovningsdagarna på Sbi.

Var med i vår tävling
Var med och gissa hur många barn- och ungdomsböcker som kom ut 2013. Pris utlovas till den som gissar rätt. I antalet ingår svenska original, översättningar, återutgivningar och böcker utgivna i Sverige på andra språk än svenska. 2012 registrerades 1761 böcker. Den 28 februari 2014 slutar vi räkna och vi vill ha era svar senast kl.15 den dagen. Rösta på Facebook eller skicka ett mail till info@sbi.kb.se.

Bakgrund
I Svenska barnboksinstitutets årliga Bokprovning ges en översikt med trender och statistik över den aktuella barn- och ungdomsboksutgivningen. Bokprovningen har genomförts sedan 1993. I samband med Bokprovningen håller Barnboksinstitutet öppna föreläsningar för alla intresserade och en utställning med alla årets böcker visas i biblioteket. Till varje Bokprovning sammanställs en dokumentation med statistik och analyser.

Vänliga hälsningar,
Lillemor Torstensson
Informatör
lillemor.torstensson@sbi.kb.se





Om Svenska barnboksinstitutet

Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Ända sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vi vill stimulera en öppen och bred diskussion om litteraturen och verka för en ökad kompetens och status för alla verksamma inom barnkulturområdet.