2016-10-12 11:00Nyheter

Läsambassadören besöker Svenska barnboksinstitutet i kväll

null

Just nu är det stort fokus på läsning, inte minst med regeringens satsning Hela Sverige läser med barnen och den nytillsatta delegationen som ska leda arbetet. I höst förvandlas också höstlov till Läslov. Vi har bjudit in Läsambassadören Anne-Marie Körling till att kommentera lässatsningarna och att tala om läsning och särskilt högläsning.

Föreläsningen kommer att handla om högläsning och vikten av att lyssna till vad barn och unga berättar om sin läsning, utan att värdera den. Den nuvarande läsambassadören vill komma bort från alla måsten runt läsning, "barn och unga behöver möta böckerna på sitt eget sätt", säger hon. Anne-Marie Körling har lång erfarenhet av utvecklingsarbete kring läslust, läsförståelse och språkutveckling.

Anne-Marie Körling utsågs till Läsambassadör hösten 2015 och uppdraget pågår fram till 2017. Hon är legitimerad lärare och arbetar bland annat med att utbilda andra lärare. Hon är även författare till pedagogisk litteratur och barnböcker samt en rad artiklar om barn och läsning. Hon har vunnit flera priser och utmärkelser. Läsambassadörens tankar om läsning går att följa på lasambassadoren.se .

Sveriges läsambassadör, eller Läsambassadören, är initierad av Kulturrådet som också finansierar verksamheten.

Tid och plats:
12 oktober kl. 18-19.30. Svenska barnboksinstitutet, Odengatan 61, Stockholm. T-bana: Odenplan. Ingen förhandsanmälan, fri entré.


Om Svenska barnboksinstitutet

Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Ända sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vi vill stimulera en öppen och bred diskussion om litteraturen och verka för en ökad kompetens och status för alla verksamma inom barnkulturområdet.