2015-10-20 09:00Nyheter

Med Barnboken ett halvt sekel - program på Sbi den 20 oktober

null

Svenska barnboksinstitutet har följt med den svenska barnboken ett halvt sekel. 1965 grundades institutet, i en tid då intresset för barnboken ökade. Följ med på en resa genom fem decennier tillsammans med Stefan Mählqvist, Ulf Boëthius och Mårten Sandén. Ciceron är Lillemor Torstensson. Samtalet kommer att handla om barnbokens status, då och nu, Svenska barnboksinstitutets roll i barnboksvärlden och barnboksbranschen och mycket annat.

Tid och plats: Tisdagen den 20 oktober kl. 18-19.30. Svenska barnboksinstitutet, Odengatan 61, Stockholm. T-bana Odenplan. Ingen förhandsanmälan. Fri entré.

Om de medverkande:
Stefan Mählqvist, docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, författare och översättare. Under 1970-talet arbetade han på Sbi och var bl a med och startade tidskriften Barnboken 1977. Många känner nog igen Stefan som programledare i TV-programmet Boktipset.

Ulf Boëthius, prof em i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, varit ledamot av Sbi:s styrelse och sitter nu i det vetenskapliga rådet för projektet ”En ny barnlitteraturhistoria” som drivs av Sbi. Ulf har även intresserat sig för Sbi:s tillkomst, Barbro Lindgren och första och andra världskriget i den svenska barnlitteraturen.

Mårten Sandén, författare och nuvarande ledamot i Sbi:s styrelse som representant för Sveriges författarförbund. Han sitter också på stol nr 2 i Svenska barnboksakademin. Mårten debuterade 1995 och har sedan dess skrivit ett 25-tal böcker i alla kategorier och bl a belönats med Spårhunden.

Lillemor Torstensson, magisterexamen i strategisk kommunikation, fil kand i litteraturvetenskap och tjeckiska. Lillemor har ett långt förflutet på Sbi och började redan första gången 1993 och nu sedan 2004 som informatör och sedan 2014 också verksamhetsansvarig. Däremellan har hon arbetat på bl a Bonnier Carlsen och Författarcentrum Öst.


Om Svenska barnboksinstitutet

Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Ända sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vi vill stimulera en öppen och bred diskussion om litteraturen och verka för en ökad kompetens och status för alla verksamma inom barnkulturområdet.