2014-11-27 09:00Nyheter

Ny webbfilm: "Vad har skrivlusten med läslusten att göra?"

null

Nu finns filmen tillgänglig från programmet med Helena Bross, Katarina Kieri och Katarina Kuick: Vad har skrivlusten med läslusten att göra? Se filmen på www.sbi.kb.se. Programmet spelades in den 13 november 2014

Vad har skrivlusten med läslusten att göra?
Hur skapar man läslust som författare? Hur väcks skrivlusten hos barn – och vuxna? Hur mycket har man som författare läslusten i tankarna när man skriver? Är det ett hinder eller ett redskap? Kan man använda läslust för att skapa skrivlust och tvärtom? Är skrivandet och läsandet rent av två sidor av samma mynt? Och kan samtalet vara myntets tredje sida – kanten som förenar och utvecklar de båda andra?

Medverkande:
Helena Bross
ligger fyra på listan över Sveriges mest utlånade författare och illustratörer, efter Widmark/Willis och Astrid Lindgren. Som fd lågstadielärare skriver hon främst för nybörjarläsarna och värnar särskilt om alla med läs- och skrivsvårigheter eftersom hon själv kämpade hårt med läsinlärningen.
 
Katarina Kieri har belönats med både Augustpris och Astrid Lindgrens pris. Hon skriver bilderböcker, romaner, poesi och noveller. Ibland för barn, ibland för vuxna och rätt ofta för ungdomar. Ensamhet och vänskap är teman som går igen i många av hennes böcker.
 
Katarina Kuick är författare, översättare och ivrig förespråkare av boksamtal i alla dess former. Tillsammans med Ylva Karlsson och Sara Lundberg har hon givit ut skrivhandboken Skriv om och om igen, som tilldelades Augustpriset 2009.

Samtalsserien arrangeras av Svenska barnboksakademin och Svenska barnboksinstitutet och ingår i Tema barns läsning. Programmet genomförs med stöd från Stockholms stad och Statens Kulturråd.


Om Svenska barnboksinstitutet

Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Ända sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vi vill stimulera en öppen och bred diskussion om litteraturen och verka för en ökad kompetens och status för alla verksamma inom barnkulturområdet.