2013-11-14 13:05Nyheter

Nytt från Svenska barnboksinstitutet

19 november: Bilderbokskonstnären Eva Lindström 

Eva Lindström har närmare ett 30-tal bilderböcker bakom sig och är en stor förebild för många yngre bilderbokskonstnärer. Hennes kluriga, roliga och eftertänksamma böcker läses och uppskattas av barn och vuxna både i Sverige och andra länder. Till raden av moderna klassiker, som Limpan är sugen (1997), Min vän Lage (2001) och Olli och Mo (2012), lägger hon i höst bilderboken Lunds hund och är Augustnominerad för bilderna till Snöret, fågeln och jag med text av Ellen Karlsson. Eva Lindström är även nominerad till det internationella H. C. Andersen-priset som delas ut nästa år. Denna kväll samtalar hon om sitt författar- och konstnärskap med Åsa Warnqvist, Sbi. Programmet ingår i Svenska barnboksinstitutets serie med författar- och illustratörsmöten.
Tid och plats:
Tisdagen den 19 november kl. 18.00-19.30 i föreläsningssalen på Svenska barnboksinstitutet, Odengatan 61, Stockholm. Fri entré. Ingen förhandsanmälan krävs. Programmet filmas och publiceras på Sbi:s hemsida.

3/12: 2013 års Augustpristagare presenteras på Sbi 

Den 25 november avslöjas vem som får Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2013. Vinnaren besöker Sbi den 3 december och intervjuas av Åsa Warnqvist, Sbi. 
Tid och plats:
Tisdagen den 3 december kl. 18.00-19.30 i föreläsningssalen på Svenska barnboksinstitutet, Odengatan 61, Stockholm.

11/12: Martha Sandwall-Bergström 100 år! 

Välkommen till en kväll om författaren Martha Sandwall-Bergström på Svenska barnboksinstitutet! Med anledning av 100-årsjubileet av författarens födelse föreläser Eva Söderberg, som har skrivit en doktorsavhandling om Kulla-Gulla-sviten, om motiv i Martha Sandwall-Bergströms författarskap. Sbi:s tidskrift Barnboken har Martha Sandwall-Bergström som tema i höst och denna kväll föreläser även skribenter i numret utifrån sina artiklar (en av dessa presentationer ges på engelska).
Tid och plats:
Onsdagen den 11 december kl. 18.00-20.00 i föreläsningssalen på Svenska barnboksinstitutet, Odengatan 61, Stockholm. 

Nytt i Sbi:s utgivningsserie "Läsvärd - om och om igen"

I Sbi:s utgivningsserie "Läsvärd - om och om igen!" utkommer före jul Eva Billows Pojkarna Igelkotts vinterskor och Martha Sandwall-Bergströms Kulla-Gulla med tillhörande lärarhandledningar. Mer om serien.

Eva Billow - program och utställning

Redan nu är det bra att boka in den 12 februari då ett program om Eva Billow arrangeras. Medverkar gör bland andra bilderboksforskaren Elina Druker, aktuell med en bok om konstnären och författaren. Böcker och material ur Eva Billows produktion visas i Sbi:s bibliotek från den 7 januari.

Var med och gissa!

Var med och gissa hur många barn- och ungdomsböcker som kommer ut 2013. 2012 registrerades 1761 böcker. Den 28 februari 2014 slutar vi räkna och vi vill ha era svar senast kl.15 den dagen. Pris utlovas till den som gissar rätt. Hittills har vi registrerat 1125 böcker. På bilden räknar Anne-Marie Karlsson, bibliotekarie på Sbi, för fullt!. Rösta på Facebook eller skicka ett mail till info@sbi.kb.se. Den 13 mars 2014 på Bokprovningens första dag, samtidigt som trender och statistik presenteras, avslöjas hur många böcker som gavs ut 2013. 

Öppettider i Sbi:s bibliotek

Ordinarie öppettider är måndag - torsdag 12-17. Välkommen!
Juluppehåll är det mellan den 20 december och 6 januari.

Vänliga hälsningar,
Lillemor Torstensson
Informatör
lillemor.torstensson@sbi.kb.se

 


Om Svenska barnboksinstitutet

Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Ända sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vi vill stimulera en öppen och bred diskussion om litteraturen och verka för en ökad kompetens och status för alla verksamma inom barnkulturområdet.