2016-06-17 09:00Nyheter

Sommarhälsning från Svenska barnboksinstitutet

null

Sommarhälsning och höstnytt

Nu är sommaren snart här! Vi vill passa på att tacka alla våra samarbetspartners, såväl enskilda personer som organisationer och institutioner, för en härlig vår. Tack! Nedan kommer information om en del av det som händer i höst. Välkomna tillbaka då.

Fortsatt 50-årsfirande
Den 29 augusti kl. 18 invigs utställningen ”Svenska barnboksinstitutet och skatterna” då böcker, brev och annat ur våra samlingar visas. Utställningen pågår till den 30 november.

Den 15 september kl. 18 samtalar de tidigare medarbetarna på Sbi, Sonja Svensson, Lena Törnqvist och Cecilia Östlund, om Sbi:s skatter. Moderator är Karin Mossed, Sbi.

Fulltecknad Nordisk forskarkonferens
Den 29 augusti till 1 september arrangerar Svenska barnboksinstitutet i samarbete med Norsk barnebokinstitutt i Norge och Center for Børnelitteratur i Danmark en nordisk forskarkonferens på temat "Med bilden i fokus". Det har varit hårt tryck på platserna och den är nu fulltecknad.

Save the date! 16 november
I en tid när vem som helst kan publicera och marknadsföra en bok och utgivningen av böcker för barn och unga har ökat kraftigt, väcks frågor om kvalitet. Vem får, ska och bör avgöra vad som är bra och inte bra litteratur för barn? Hur ska vi se på barnlitteraturen? Är det ett konstnärligt verk eller ett pedagogiskt verktyg eller både och? Kan vem som helst skriva och ge ut en barnbok? Behövs förläggare och redaktörer? Är det farligt att tala om kvalitet? Hur bedöms barn- och ungdomsböckerna och vem bedömer dem? Den 16 november arrangerar Sbi en heldag under rubriken ”Kvalitet eller kvantitet – barnbokens dilemma”. Mer information kommer men boka dagen redan nu.

Barnboken - tidskrift för barnlitteraturforskning
Vårens material ur årgång 39 finns nu på barnboken.net och innehåller bland annat en artikel om Alma-pristagaren Sonya Hartnetts ”The Midnight Zoo”. Aliona Yarova analyserar boken utifrån ett eko-filosofiskt perspektiv. Anna Karlskov Skyggesbjerg undersöker i sin artikel författarskolor för barn, något som blivit mer och mer aktuellt under 2000-talet. Dessutom finns en rad nya recensioner av aktuell teoretisk litteratur.

Utlysning av forskarstipendier
Astrid Lindgrens Stiftelse Solkatten delar i år ut ett stipendium till en svensk forskare som vill studera utomlands. Stipendiet är på 40 000 kr. Ansökan av institutionsledare ska ha inkommit senast den 1 september 2016. Läs mer om stipendiet och ansökningsförfarande på Svenska barnboksinstitutets hemsida sbi.kb.se.

Svenska barnboksinstitutet utlyser ett korttidsstipendium om 10 000 kr, för att ge en forskare inom ämnet barn- och ungdomslitteratur möjlighet att spendera tid i institutets forskningsbibliotek och nyttja dess stora samlingar. Enskilda forskare kan söka senast den 1 september 2016. Läs mer om stipendiet och ansökningsförfarande på Svenska barnboksinstitutets hemsida sbi.kb.se.

Vi söker en katalogisatör (vik)
Just nu söker vi en katalogisatör till vårt bibliotek som kommer att ha ansvar för primärkatalogisering i LIBRIS. Ansök senast den 21 augusti. Läs mer om tjänsten på sbi.kb.se

Filmer
De senaste filmerna från vårens program, Bokprovningen, Seriedagen och Kulla-Gullapriset finns nu på sbi.kb.se.

Sommarstängt
Den 23 juni till den 14 augusti är biblioteket stängt. Välkomna tillbaka den 15 augusti. Våra ordinarie öppettider är måndag–torsdag kl. 12–17.

Vänliga hälsningar
Lillemor Torstenssonsson
Kommunikatör
Svenska barnboksinstitutet


Om Svenska barnboksinstitutet

Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Ända sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vi vill stimulera en öppen och bred diskussion om litteraturen och verka för en ökad kompetens och status för alla verksamma inom barnkulturområdet.