Inte bara böcker och illustrationer tillhör Svenska barnboksinstitutets skatter, det gör även de tidigare medarbetarna Sonja Svensson, Lena Törnqvist och Cecilia Östlund. Den 15 september berättar de om minnen knutna till Sbi:s skatter och det mödosamma men roliga insamlingsarbetet. Moderator är Karin Mossed, Sbi.
Samtalet kommer bland annat att handla om de specialsamlingar som finns bland de närmare 100 000 barnböckerna. Förutom böcker finns också originalmanus, brev, foton och mycket annat. I samband med programmet finns också möjlighet att se utställningen i biblioteket där framförallt äldre barnböcker visas. En av de tidigaste barnböckerna är Portas Jungfruspegel, utgiven första gången 1591, här i utgåva från 1601.
Tid och plats:
15 september kl. 18-19.30. Svenska barnboksinstitutet, Odengatan 61, Stockholm. T-bana: Odenplan. Ingen förhandsanmälan, fri entré. Programmet filmas.
Bibliotekets öppettider är måndag-torsdag 12-17.
Nästa program på Sbi
Sbi finns på bokmässan med två program den 22 september: Forskarstafett kl. 10 i sal K1 och Bokprovning kl. 14 i sal E1.
Den 12 oktober gästas Sbi av läsambassadören Anne-Marie Körling. Hon kommer att prata om vikten av högläsning.
16 november arrangeras ett program på temat Kvalitet eller kvantitet – barnbokens dilemma.
Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Ända sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vi vill stimulera en öppen och bred diskussion om litteraturen och verka för en ökad kompetens och status för alla verksamma inom barnkulturområdet.