2014-09-02 18:09Nyheter

Svenska barnboksinstitutet visar unika brev och orginalillustrationer ur Barnbiblioteket Saga

null

Barnbiblioteket Saga - läsfrämjande för 100 år sedan

Den 3 september uppmärksammas Barnbiblioteket Saga med en utställning och en programkväll, på Svenska barnboksinstitutet.

Vid programkvällen medverkar
Lena Kåreland, prof em
Saga som läsprojekt och Saga i dagens debatter.
Solweig Eklund, Lärarstiftelsen
Tillkomsten av Saga och tankarna bakom.

Bilder, böcker och spännande korrespondens visas ur arkiven fram till den 15 oktober.

Barnbiblioteket Saga startades av folkskollärarna vid förrförra sekelskiftet. Det var en stor satsning och syftet var att sprida bra bilder och berättelser till alla barn. Idag finns ett stort antal originalillustrationer bevarade på Lärarstiftelsen och på Sbi finns boksamlingen och förlagsarkivet. Genom exempel ur arkiven ges möjlighet att beskriva Sagas historia och tanken bakom projektet kopplat till dagens läsfrämjandeinsatser och läsning. Målet är att fler ska få ta del av materialet och få kännedom om arkivens existens.

Tid och plats:
3 september kl. 18-19.30. Svenska barnboksinstitutet, Odengatan 61, Stockholm. Fri entré, ingen förhandsanmälan.

Programmet filmas.

En del av de bilder, som vi tar under den här programkvällen, kommer att publiceras på Sbi:s hemsida och i sociala medier.

Med stöd från Stockholms stad och Statens kulturråd.

Ingår i Tema barns läsning



Om Svenska barnboksinstitutet

Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Ända sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vi vill stimulera en öppen och bred diskussion om litteraturen och verka för en ökad kompetens och status för alla verksamma inom barnkulturområdet.