2014-09-17 11:21Nyheter

Svikna barn och trasiga ungdomar - Svenska barnboksinstitutet på Bokmässan

Bokmässan närmar sig. Den 25 september arrangerar Svenska barnboksinstitutet två seminarier. Det första handlar om svikna barn och trasiga ungdomar i svensk barn- och ungdomslitteratur. Det andra tar pulsen på årets och förra årets utgivning av barn- och ungdomsböcker, med andra ord Bokprovning.

Svikna barn och trasiga ungdomar

torsdag 25 sep kl. 10:00 - 10:45, sal K2

I barn- och ungdomslitteraturen finns många barn och unga som lever under svåra förhållanden. Ofta är det föräldrar eller andra vuxna som sviker, och sveken förefaller bli fler och allvarligare. Hur är det att leva med en mamma som är periodare? Vad händer med ungdomar som lämnas utan vuxenstöd och inte blir sedda? Författarna Lina Stoltz (Imorgon är allt som vanligt), Marta Söderberg (Ramona) och Alexandra-Therese Keining (14) är alla aktuella med böcker som tar upp dessa frågor.

Moderator: Åsa Warnqvist, forskare vid Svenska barnboksinstitutet.

Medverkande: Lina Stoltz, Marta Söderberg, Alexandra-Therese Keining

Arrangör: Svenska barnboksinstitutet i samarbete med Gilla Böcker, Lilla Piratförlaget och Rabén & Sjögren.

Bokprovning

torsdag 25 sep kl. 16:00 - 16:20, sal J2

 – tendenser i den svenska barn- och ungdomsboksutgivningen

Svenska barnboksinstitutet presenterar statistik över 2013 års barn- och ungdomslitteratur, följer upp tendenser och spanar efter vilka trender som redan nu går att urskilja i 2014 års utgivning.

Medverkande: Cecilia Östlund, Lillemor Torstensson
Om Svenska barnboksinstitutet

Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Ända sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vi vill stimulera en öppen och bred diskussion om litteraturen och verka för en ökad kompetens och status för alla verksamma inom barnkulturområdet.