2014-12-15 09:00Nyheter

Tenggren, Lindgren och läsambassadören - spännande program i januari

null

Program på Svenska barnboksinstitutet i januari

15 januari - Gustaf Tenggren - från svensk sagotecknare till amerikansk stjärnillustratör.

Lars Emanuelsson har tillsammans med Oskar Ekman skrivit en biografi över tecknaren Gustaf Tenggren. Här berättar Lars Emanuelsson om Tenggrens liv som sagotecknare i Sverige, flytten till USA och arbetet som huvudtecknare för Walt Disneys "Snövit".

"Gustaf Tenggren - en biografi" är utgiven på Kartago förlag och ingår i Svenska barnboksinstitutets skriftserie som nr 125.

21 januari – Denna dagen, ett liv – en biografi över Astrid Lindgren.
Jens Andersen berättar om arbetet med boken. I två år har han intervjuat och grävt i arkiv, sökt bland fotografier och forskat i Astrid Lindgrens fotspår samt haft ett nära samarbete med hennes dotter Karin Nyman. Boken är utgiven på Norstedts förlag och ingår i Svenska barnboksinstitutets skriftserie som nr 126.

Programmet ges i samarbete med Astrid Lindgren-sällskapet och Norstedts förlag.
OBS! särskild anmälan till bjorn.andersson@sbi.kb.se

29 januari – Vem behöver läsa?

Johanna Lindbäck är författare, bokbloggare, lärare och översättare. Med böckerna En liten chock, Min typ brorsa, Tänk om det där är jag, Saker som aldrig händer, Välkommen hem och Som om jag frågat har hon skapat sig en plats i den samtida svenska ungdomslitteraturen. Hon är dessutom en av grundarna till litteraturbloggen Bokhora.

2013-2015 är hon också läsambassadör.

I samarbete med Svensklärarföreningen. Ingår i föreläsningsserien Tema barns läsning med stöd från Kulturrådet.

Tid och plats:
Kl. 18-19.30. Svenska barnboksinstitutet, Odengatan 61. T-bana Odenplan. Programmen ges med stöd från Stockholms stad.


Om Svenska barnboksinstitutet

Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Ända sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vi vill stimulera en öppen och bred diskussion om litteraturen och verka för en ökad kompetens och status för alla verksamma inom barnkulturområdet.