Svenska barnboksinstitutet samlar på alla barn- och ungdomsböcker som ges ut i Sverige, svenska original och översättningar till svenska. 2014 utkom 1860 böcker. Det är alltså de böcker som är ämnade för barn och ungdomar. Men vad läser barn egentligen? Finns det ett glapp mellan vad som ges ut och vad barn läser? Vilka teman engagerar barn mest? Vad frågar barn om på biblioteket eller i bokhandeln? Vem lånar/vem köper, barnen själva eller en vuxen? Finns det andra intressanta aspekter att fundera över och diskutera?
Välkommen till ett samtal mellan skolbibliotekarien, barnbibliotekarien, bokhandlaren och bokförläggaren om vad barn egentligen läser.
Medverkande:
Marta Hedener-Hagman – utgivningschef på B Wahlströms förlag, bibliotekarie och kvällens moderator.
Amanda Stenberg – bibliotekspedagog på Tio Tretton KulturhusetStadsteatern
Ebba Billengren – bokhandlare, Bokslukaren
Sofia Malmberg – skolbibliotekarie, Adolf Fredriks musikklasser
Tid och plats:
Måndag den 11 maj kl. 18.00–19.30 på Svenska barnboksinstitutet, Odengatan 61, Stockholm. T-bana Odenplan. Fri entré. Ingen förhandsanmälan.
Programmet filmas och läggs ut på www.sbi.kb.se efter ca 2 veckor.
Arrangeras med stöd från Stockholms stad och Kulturrådet och i samarbete med B Wahlströms förlag.
Ingår i serien Tema barns läsning.
Vänliga hälsningar
Lillemor Torstensson
Svenska barnboksinstitutet
lillemor.torstensson@sbi.kb.se
Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Ända sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vi vill stimulera en öppen och bred diskussion om litteraturen och verka för en ökad kompetens och status för alla verksamma inom barnkulturområdet.