Inger Brattström, född 1920, debuterade 1939 som författare med boken Elsies svåra år - en berättelse för flickor (B. Wahlströms förlag) och i år, 2009, publicerades Flickan, Snömannen och den vita slädhunden (Tiden). Det betyder att Inger Brattström kan fira 70-årsjubileum som författare och det gör henne till den nu levande svenska författare som varit verksam under flest antal decennier - åtta decennier - och hon har skrivit drygt sjuttio böcker! Detta uppmärksammas bland annat genom en utställning på Svenska barnboksinstitutet.
Inger Brattström, som hette Inger Högelin då hon debuterade, är dotter till författarna Lisa och Gösta Högelin och från skildringen av flickor i trygga välburgna villaförorter har Inger Brattströms författarskap sträckt sig ut i världen. Bland de böcker som mest uppmärksammats finns Hittebarn i Bangalore, Ravindras väg från byn, Slöjan och Selime utan skyddsnät, men även de retrospektiva och historiska skildringarna Jungfrurna och Kaptenens dotter har rönt stor uppmärksamhet. Inger Brattström har tilldelats Astrid Lindgren-priset och Nils Holgersson-plaketten. Vid sidan om sitt författarskap var Inger Brattström under flera år verksam inom Sveriges ungdomsförfattares förening tillsammans med bland andra Lennart Hellsing.
Svenska barnboksinstitutet
Kontakt: Jan Hansson, Svenska barnboksinstitutet, 070-722 5801, jan.hansson[snabela]sbi.kb.se
Bilder: Lillemor Torstensson, Svenska barnboksinstitutet, 0704-80 49 94, lillemor.torstensson[snabela]sbi.bk.se
Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Ända sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vi vill stimulera en öppen och bred diskussion om litteraturen och verka för en ökad kompetens och status för alla verksamma inom barnkulturområdet.