2009-10-01 08:41Pressmeddelande

Anne på Grönkulla - 100 år i Sverige

Med anledning av att det är 100 år sedan L. M. Montgomerys berömda roman Anne på Grönkulla utkom i Sverige, föreläser Åsa Warnqvist, Stockholms universitet, och Gabriella Åhmansson, Högskolan i Gävle på Sbi den 5 oktober.

‒ Åsa Warnqvist talar om romanens framgångar i Sverige och svenska läsares upplevelser av Montgomerys verk med utgångspunkt i den nyutkomna antologin Besläktade själar: läsupplevelser av Anne på Grönkulla.

‒ Gabriella Åhmansson talar om vad det är hos huvudpersonen Anne Shirley som gör att böckerna har funnits i tryck i 100 år. Åhmansson var den första forskare i världen som disputerade med en avhandling om Montgomery, A Life and Its Mirrors. A Feminist Reading of L. M. Montgomery's Fiction (1991). Med anledning av 100-årsjubileet utges Åhmanssons avhandling i nytryck och finns för första gången till försäljning i samband med föreläsningen på Svenska barnboksinstitutet.

Programmet avslutas med mingel, boksignering och försäljning av böcker om och av Montgomery i samarbete med The English Bookshop.

Tid/plats: 5 oktober, kl.18.00-20.00. Svenska barnboksinstitutet, Odengatan 61, Stockholm, t-bana Odenplan. Fri entré, ingen förhandsanmälan.

Första delen i serien om Anne på Grönkulla har givits ut i många olika utgåvor och finns utställda i Sbi:s bibliotek 24 augusti till 7 oktober.

Välkommen!

Kontakt:
Lillemor Torstensson
lillemor.torstensson[snabela]sbi.kb.se, tel 08-54 54 20 51/0704-80 49 94


Om Svenska barnboksinstitutet

Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Ända sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vi vill stimulera en öppen och bred diskussion om litteraturen och verka för en ökad kompetens och status för alla verksamma inom barnkulturområdet.