2 532 – så många barn- och ungdomsböcker gavs ut 2017, en ökning med 5 procent jämfört med år 2016. Sedan siffrorna började tas fram i början av 1990-talet har utgivningen ökat med 136 procent. Det visar Svenska barnboksinstitutets Bokprovning som presenteras idag kl. 13. Det mest framträdande temat i utgivningen 2017 är att medvetenheten om samtiden är extra tydlig.
År 2017 gavs det ut 2 532 titlar i Sverige, vilket är en ökning med hela 118 titlar (5 procent) i jämförelse med 2016. Utgivningen ökade för åttonde året i rad och återigen får vi skriva att den är rekordstor! Det bildbaserade står för den största ökningen och det var främst bilderböcker som ökade, med 15 procent (121 titlar). Både de svenska originalen och översättningarna blev fler men det svenska fortsätter att dominera och står nu för 56 procent av utgivningen.
Den stora ökningen av utgivningen under 2000-talet har gjort det allt svårare att ge en överblick över hur utgivningen ser ut, men den tydligaste tendensen 2017 är att en stor del av utgivningen har en stark koppling till aktuella samhälleliga idéer och problem. Ett övergripande tema för årets barn- och ungdomslitteratur kan därför sägas vara att den förhåller sig till och kommenterar samtiden på olika sätt. Normer kopplade till sexualitet och könsuttryck, nättrakasserier och sexuella övergrepp, politik och främlingsfientlighet, aktivism och veganism är motiv som återkommer i barn- och ungdomsböckerna. De speglar ett påtagligt och aktuellt samhällsengagemang, där syftet många gånger är att uppmuntra till ett inkluderande synsätt och att utmana majoritetsnormen. Upphovspersonerna kan därmed sägas ha en vilja att peka på och ifrågasätta sådant i samhället som de vill förändra.
I utgivningen syns även ett stort intresse för att skildra skogen och de ungas förhållande till den. Skogen har mer och mer blivit en plats där barn och unga är tillfälliga gäster. Den digitala utgivningen får en genomlysning, liksom debutanterna. Vi tar också ett bredare grepp om statistiken då hela dokumentationen fyller tjugofem år.
Svenska barnboksinstitutet har till uppgift att samla in alla barn- och ungdomsböcker som ges ut i Sverige och har presenterat Bokprovningsdokumentationen, en genomgång av föregående års utgivning av barn- och ungdomsböcker, sedan 1993.
Kl. 13 idag presenteras Svenska barnboksinstitutets Bokprovning med genomgångar av årets utgivning, statistik och fördjupningar. Dokumentationen finns tillgänglig på www.sbi.kb.se/bokprovning.
Plats: Z-salen, ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm
Datum och tid: 21 mars, kl. 13-16.
Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Ända sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vi vill stimulera en öppen och bred diskussion om litteraturen och verka för en ökad kompetens och status för alla verksamma inom barnkulturområdet.