2020-05-25 13:00Pressmeddelande

Kulla-Gullapriset till Jakob Wegelius

null

Styrelsen för Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms Författarfond har beslutat tilldela författaren Jakob Wegelius Kulla-Gullapriset år 2020. Prissumman är 89 000 kronor.

Författaren, illustratören och bilderbokskonstnären Jakob Wegelius debuterade 1994 med Spionerna i Oreborg som år t efter följdes av bilderboken Herr Balders hemlighet. Han är utbildad på Konstfack och hittills omfattar författarskapet sju helt egna verk samt ytterligare några där han har illustrerat andra författares texter. Jakob Wegelius är flerfaldigt prisbelönt. Utöver två Augustpris har han tilldelats Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur (2015) och Deutscher Jugendliteraturpreis (2016). Hans böcker är utgivna på en rad olika språk.

Ur motiveringen
"Med sina böcker skapar Jakob Wegelius olika världar där tillvaron hela tiden förändras och kastas om. Den litterära geografin kan vara rotad i fantasin eller på världskartan, men förmågan att mana fram en specifik atmosfär genom platser, miljöer och personer är alltid lika hisnande. Wegelius är lika hemmastadd i djungeln som i skumma stadsmiljöer med ruffiga hamnkvarter och dimmiga kajer. Tillhåll för banditer och skurkar skildras lika sakkunnigt som en instrumentmakares verkstad, olika typer av skeppskonstruktioner och heta maskinrum." 

Se hela motiveringen och mer information på www.barnboksinstitutet.se

Prisceremoni
En prisceremoni ges i juni i form av ett inspelat samtal mellan pristagaren och Josefine Sundström, författare och journalist. Samtalet finns tillgängligt på Sbi play från den 10 juni.

Om Marta Sandwall-Bergströms Författarfond: I styrelsen ingår representanter för Sveriges Författarförbund (författaren Alex Haridi), Samfundet De Nio (Boel Westin) samt Svenska barnboksinstitutet (Åsa Warnqvist). Frågor besvaras av Svenska barnboksinstitutet. 


Om Svenska barnboksinstitutet

Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Ända sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vi vill stimulera en öppen och bred diskussion om litteraturen och verka för en ökad kompetens och status för alla verksamma inom barnkulturområdet.