2016-05-09 09:00Pressmeddelande

Kulla-Gullapriset till Ulf Stark

null

Styrelsen för Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms Författarfond har beslutat tilldela Ulf Stark Kulla-Gullapriset år 2016. Prissumman är 85 000 kronor.

Ulf Stark är författare. Han debuterade 1963 med diktsamlingen Ett hål i livet, men gick så småningom över till att skriva för barn och unga. Den första barnboken var Petter och den röda fågeln, utgiven 1975, och det litterära genombrottet kom 1984, när ungdomsromanen Dårfinkar och dönickar vann Bonniers Juniorförlags barnbokspristävling. Ulf Stark har samarbetat med en rad prominenta illustratörer och bilderbokskonstnärer, som Anna Höglund, Linda Bondestam, Mati Lepp och Stina Wirsén. Hans böcker är översatta till en rad olika språk och han har åtskilliga gånger prisats för sin författargärning, både i Sverige och utomlands. Han har bland annat tilldelats Nils Holgerssonplaketten (1988), Deutscher Jugendliteraturpreis (1994) och Augustpriset (1996). 1996 nominerades han även till H. C. Andersen-priset. Ulf Stark får Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms författarstipendium med följande motivering:

"Ulf Stark har skapat så viktiga och slagkraftiga berättelser, att de med rätta kan ses som en del av vårt gemensamma litterära arv. I ett författarskap där variationsrikedom och stilistisk skärpa utgör kärnan, låter han pricksäker humor samexistera med allvar och existentiella frågor. Döden är ständigt närvarande, som en oundviklig del av livet och som något vi kan bli vän med. I Starks böcker kan en död syster nedstiga till jorden som ängel för att leka med sin bror, och en pojke finna tröst i insikten att det saknade husdjuret alltid kommer finnas inom honom. Men viktigast av allt är mötet mellan människor, förutsättningen för förändring och utveckling. Det kan få en pojke på äventyr med sin självvalda morfar att växa inombords, och två flickor att mötas bortom kulturella gränser i en tid då finska krigsbarn korsade Östersjön. Ulf Stark ser det stora i det lilla."

Författaren Marta Sandwall-Bergström (1913–2000) inrättade 1998 en stipendiefond i form av en stiftelse, förvaltad av Sveriges Författarförbund. Stiftelsens syfte är att främja ”i Sverige bosatta yrkesverksamma författare och forskare”. Vartannat år från och med 1999 delas ett Kulla-Gullapris ut till en författare. Vartannat år, med början år 2000, utdelas ett eller flera stipendier till förtjänta forskare på barn- och ungdomslitteraturområdet.

I styrelsen för Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms Författarfond ingår representanter för Sveriges Författarförbund, Samfundet De Nio samt Svenska barnboksinstitutet. I juryn har Sveriges Författarförbund företrätts av författaren Janne Carlsson, Samfundet De Nio av Boel Westin och Svenska barnboksinstitutet av Åsa Warnqvist. Frågor besvaras av Svenska barnboksinstitutet.

Prisceremoni den 7 juni
Kulla-Gullapriset delas ut tisdagen den 7 juni kl. 18.00 och följs av ett samtal med pristagaren. Kvällen avslutas med tårta och bubbel i biblioteket.
Plats: Svenska barnboksinstitutet, Odengatan 61, Stockholm. T-bana Odenplan. Ingen förhandsanmälan. Fritt inträde. Svenska barnboksinstitutet i samarbete med Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms Författarfond.

Kontakt: Åsa Warnqvist, Svenska barnboksinstitutet, asa.warnqvist@sbi.kb.se

Bild: Caroline Andersson


Om Svenska barnboksinstitutet

Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Ända sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vi vill stimulera en öppen och bred diskussion om litteraturen och verka för en ökad kompetens och status för alla verksamma inom barnkulturområdet.