2013-05-07 17:05Pressmeddelande

Lennart Hellsing-priset 2013 till Malte Persson

Svenska barnboksinstitutets Lennart Hellsing-pris 2013 har tilldelats författaren Malte Persson för texten i bilderboken Resan till världens farligaste land, med illustrationer av Rui Tenreiro och utgiven av Bonnier Carlsen 2012.

Svenska barnboksinstitutets Lennart Hellsing-pris instiftades i samband med Hellsings 90-årsdag 2009 och utdelas årligen, med Lennart Hellsings egen motivering: ”Till den som vet att utan poesi är språket utan liv och livet utan blomma.” Priset består av 20 000 kronor, en kudde med texten ”Dikten framför allt” och ett diplom signerat Fibben Hald.

Årets pris utdelades i samband med Lennart Hellsing-sällskapets vårspektakel den 6 maj.

Malte Persson är född 1976 och är även verksam som litteraturkritiker och översättare. Hans bok Edelcrantz förbindelser nominerades till Augustpriset 2008.Om Svenska barnboksinstitutet

Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Ända sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vi vill stimulera en öppen och bred diskussion om litteraturen och verka för en ökad kompetens och status för alla verksamma inom barnkulturområdet.