2016-02-10 09:00Pressmeddelande

Pressmeddelande: Svenska barnboksinstitutets Bokprovning

null

Välkommen till Svenska barnboksinstitutets årliga Bokprovning. De senaste åren har utgivningen av barn- och ungdomsböcker ökat och 2014 var ett rekordår. Ska trenden hålla i sig? Vi sammanfattar utgivningen av barn- och ungdomsböcker 2015 med start den 15 mars i Stockholm och fortsätter sedan på turné från Umeå i norr till Malmö i söder. I inte mindre än sex föreläsningar granskas utgivningen ur olika perspektiv och en översiktlig genomgång ges av trender och statistik. I år är forskaren Maria Nilson från Linnéuniversitetet i Växjö särskilt inbjuden för att tala om ungdomsböcker. Den omfattande dokumentationen släpps den 15 mars kl. 13.00 och då är det också möjligt att se den stora utställningen med samtliga böcker utgivna 2015. Bokprovningen filmas av UR Samtiden.

Föreläsningar i Stockholm:
15 mars: kl. 13–16 och 16 mars: kl. 9–12
Plats: Aulan på Svenska barnboksinstitutet, Odengatan 61, Stockholm. Fri entré. Ingen förhandsanmälan.

Utställning
I Sbi:s bibliotek ställs alla barn- och ungdomsböcker från 2015 ut mellan 15 mars och 21 april. Utställningen visas även i pauserna under Bokprovningsdagarna på Sbi.

Turné
Under våren ger sig Svenska barnboksinstitutets Bokprovning ut på turné.
Datum och orter är:
12 april: Fanfaren Kultur Farsta, 13 april: Uppsala, 19 april: Umeå,
27 april: Varberg, 28 april: Malmö

Filmning
Bokprovningen filmas av UR Samtiden den 12 april på Fanfaren Kultur Farsta och sänds sedan i Kunskapskanalen och UR play efter cirka 5 veckor.

Information
Mer information om Bokprovningen finns på sbi.kb.se/bokprovning

Kontakt:
För information om Bokprovningen och frågor om turnén, filmning och annat kontakta Lillemor Torstensson, lillemor.torstensson@sbi.kb.se, 08-54 54 20 51


Om Svenska barnboksinstitutet

Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Ända sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vi vill stimulera en öppen och bred diskussion om litteraturen och verka för en ökad kompetens och status för alla verksamma inom barnkulturområdet.