2017-03-09 11:00Pressmeddelande

Programmet klart till Bokprovningen på Svenska barnboksinstitutet den 21 mars

null

Bokprovning årgång 2016

Varmt välkommen till Svenska barnboksinstitutets Bokprovning.

De senaste åren har utgivningen av barn- och ungdomsböcker ökat i Sverige och 2015 var ett rekordår. Ska trenden hålla i sig?

Vi sammanfattar utgivningen av barn- och ungdomslitteratur 2016 med start den 21 mars i Stockholm och fortsätter sedan på turné. I inte mindre än sju föreläsningar ges olika perspektiv på utgivningen med fördjupningar och statistik. I år är illustratören Sara Teleman särskilt inbjuden att tala om illustration och grafisk form.

Den omfattande dokumentationen släpps den 21 mars kl. 13 och då är det också möjligt att se den stora utställningen med samtliga böcker utgivna 2016. Bokprovningen filmas av UR Samtiden.

Dokumentationen
I dokumentationen ges en gedigen orientering i föregående års utgivning av barn- och ungdomsböcker. Statistik och fördjupningar i framträdande teman presenteras. Bokprovningen är därmed ett slags litteraturhistoria i mikroformat, som enbart tittar på ett enskilt år, men där jämförelser även förekommer med tidigare år. Bokprovningen sträcker sig bakåt till 1993.

Föreläsningar i Stockholm:
21 mars: kl. 13–16 och 22 mars: kl. 9–12
Plats: Aulan på Svenska barnboksinstitutet, Odengatan 61, Stockholm. Fri entré. Ingen förhandsanmälan.

Utställning
I Sbi:s bibliotek ställs alla barn- och ungdomsböcker från 2016 ut mellan 21 mars och 11 maj. Utställningen visas även i pauserna under Bokprovningsdagarna på Sbi.

Turné
Under våren ger sig Svenska barnboksinstitutets Bokprovning ut på turné.
Datum och orter är:
30 mars: Växjö
4 april: Fanfaren Kultur Farsta
19 april: Göteborg
27 april: Litteralund
3 maj: Västerås

Filmning
Bokprovningen filmas av UR Samtiden den 4 april på Fanfaren Kultur Farsta och sänds sedan i Kunskapskanalen och UR play efter cirka 5 veckor.

Information
Program, föreläsarpresentationer, turnéplan och mycket mer finns på www.sbi.kb.se/bokprovning

Kontakt:
För information om Bokprovningen och frågor om turnén, filmning och annat, kontakta Lillemor Torstensson, lillemor.torstensson@sbi.kb.se, 08-54 54 20 51

Vänliga hälsningar,
Lillemor Torstensson
kommunikatör
lillemor.torstensson@sbi.kb.se

      


Om Svenska barnboksinstitutet

Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Ända sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vi vill stimulera en öppen och bred diskussion om litteraturen och verka för en ökad kompetens och status för alla verksamma inom barnkulturområdet.