2017-04-10 09:00Pressmeddelande

Release för forskningsantologi om den samtida svenska ungdomslitteraturen

null

Välkommen på release den 4 maj för forskarantologin "Samtida svensk ungdomslitteratur"

I boken medverkar en rad framstående forskare som ger olika perspektiv på den realistiska ungdomsboken, dystopin, fantasyromanen, serieromanen, den historiska ungdomsromanen och den lättlästa ungdomslitteraturen. Antologin är initierad av Svenska barnboksinstitutet och av Studentlitteratur. Den ingår i Svenska barnboksinstitutets skriftserien som nr 140.

Under eftermiddagen den 4 maj presenterar några av skribenterna sina respektive bidrag jämte bokens redaktör Åsa Warnqvist, Sbi.

Efter programmet är alla välkomna på mingel och bubbel.

Tid: 4 maj kl. 17–18.30
Plats: Svenska barnboksinstitutet, Odengatan 61, Stockholm. T-bana Odenplan. Ingen förhandsanmälan. Fri entré.

Välkommen!
PS. kom lite tidigare och passa på att se hela utgivningen av barn- och ungdomsböcker utgivna 2016. Biblioteket är öppet 12–17. DS.

Mer om antologin
"Samtida svensk ungdomslitteratur: analyser" ger intressanta ingångar till de senaste decenniernas livaktiga utgivning av svensk ungdomslitteratur. Författarna diskuterar utvecklingen under 2000-talet och hämtar sina exempel från representativa och ofta nyskapande verk. De tolv kapitlen erbjuder tillsammans en fördjupning i olika motiv och genrer, berättarteknik och formaspekter. Dessa spänner över ett brett spektrum, från transmedialitet, narratologi och ekokritik till intersektionalitet, genus- och cripteori.
Se även information på www.studentlitteratur.se

För frågor om antologin, vänligen kontakta Åsa Warnqvist, asa.warnqvist@sbi.kb.se


Om Svenska barnboksinstitutet

Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Ända sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vi vill stimulera en öppen och bred diskussion om litteraturen och verka för en ökad kompetens och status för alla verksamma inom barnkulturområdet.