2010-03-16 15:11Pressmeddelande

Svenska barnboksinstitutet arrangerar debatt: Barnlitteraturen - en valfråga

Nyheter från Svenska barnboksinstitutet
27 april: Barnlitteraturen – en valfråga!
Vem har ansvar för att barn och ungdomar får tillgång till litteratur – föräldrarna, skolan, staten och kommunen eller ”marknaden”? Barnkulturen inför valet diskuteras av ledande politiker: Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m), partiledarna Mona Sahlin (s), Peter Eriksson (mp) och Lars Ohly (v), statssekreterare Bertil Östberg (fp), riksdagsledamoten Sofia Larsen (c) samt en representant för Kristdemokraterna.
Tid och plats: 27 april 2010 klockan 18-20 i Kulturhusets hörsal, Stockholm
Debattledare: Katti Hoflin (Rum för Barn) och Jan Hansson (Svenska barnboksinstitutet). Förslag på frågeställningar kan sändas till jan.hansson@sbi.kb.se senast den 13 april. Arrangörer: Svenska barnboksinstitutet och Rum för Barn.

Möjlighet att se Sbi:s Bokprovning på TV
Svenska barnboksinstitutets föreläsningar i samband med Bokprovningen filmades av UR Samtiden Kunskapskanalen. Föreläsningarna den 15 mars kommer att sändas i Kunskapskanalen i mitten av april. Därefter finns de tillgängliga på UR Play. Mer information kommer.
Dokumentationen från Bokprovningen finns på www.sbi.kb.se/bokprovning

Bokprovningen på turné
Representanter för Svenska barnboksinstitutet föreläser om 2009 års barn- och ungdomsboksutgivning på tre orter i Sverige: Kalmar 17 mars, Malmö 18 mars och Visby den 13 april. Medarrangörer är Läns- och regionbiblioteken på de aktuella orterna. Det är artonde gången som Svenska barnboksinstitutet genomför Bokprovningen och fjärde gången den ger sig ut på turné.

Övriga program på Sbi i april
7 april: Scandinavia and World Literature for Children
Föreläsning av Bettina Kümmerling-Meibauer, gästprofessor till Astrid Lindgrens minne vid Växjö universitet. Språk: Engelska. Tid: kl. 18–19.

8 april: Lindgrenpris och…
2010 års mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne presenteras av ledamöter ur juryn. Den 24 mars 2010 klockan 13.00 avslöjas vem eller vilka som mottar priset. Sbi i samarbete med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.
Hellsingpris
Svenska barnboksinstitutets Lennart Hellsingpris utdelas på Sbi vid en ceremoni öppen för alla. Priset tilldelas författaren, poeten och översättaren Lotta Olsson för texten i boken Zucchini till en tax – en ACB-bok med illustrationer av Maria Jönsson (Bonnier Carlsen). Prisutdelare är Lennart Hellsing och priset är på 20 000 kronor, ett diplom tecknat av Fibben Hald och en kudde designad av Lennart Hellsing.Tid: kl.18–19.30

28 april: Livet efter Mumin – den finlandssvenska barnboken
Medverkande: Janina Orlov: Kråkor, nallar, troll och tallar – strövtåg i finlandssvensk barnlitteratur, Sara Ehnholm Hielm: Träff med Herr Glad, Vesta-Linnéa och Arra – om finlandssvensk barnlitteratur på 2000-talet, Tove Appelgren: Från Monstermamma till Gosnos – finlandssvenska bästsäljare, Katarina von Numers-Ekman: Hur Konrad och Kornelia kom till – en debutant berättar, Moderator: Tiia Strandén, Nifin – Nordens institut i Finland.  Programmet arrangeras av Svenska barnboksinstitutet och Nordens institut i Finland.  Tid: kl. 18–20

Föreläsningarna ges på Svenska barnboksinstitutet, Odengatan 61, (T-bana: Odenplan), Stockholm, kl.18. Fri entré, ingen förhandsanmälan.

19–21 april: Nordisk forskarkonferens 19-21 april
De nordiska barnboksinstituten arrangerar gemensamt en konferens för forskare inom det barnlitterära området i Stockholm 19–21 april 2010. 

Bli medlem i Lennart Hellsing-sällskapet
Kusin i sällskapet blir man genom att betala in 191 kr på postgiro: 404258-6 eller bankgiro: 5956-8485 med angivande av namn, e-postadress och "kusin 2010" i meddelandefältet. Verksamhetsåret 2010/2011 är kusintaxan enhetlig oavsett ålder och antal kusiner i familjen. Årsspektaklet genomförs på Junibacken den 6 maj 2010 kl 18.00. Mer information, stadgar och uppgifter om styrelse samt dagordning för kommande årsspektakel finns på Svenska barnboksinstitutets hemsida www.sbi.kb.se. Den som redan anmält intresse att bli kusin får separat information.

Avvikande öppettider i Sbi:s bibliotek
31 mars stänger biblioteket kl 15
Skärtorsdag 1 april är biblioteket stängt
19–21 april är biblioteket stängt pga Nordisk forskarkonferens.
Ordinarie öppettider är måndag – torsdag 12-17.

Välkommen!

Mer information finns på www.sbi.kb.se. Följ Sbi på Facebook eller RSS.

Lillemor Torstensson, lillemor.torstensson@sbi.kb.se, tel 08-54 54 20 51/0704-80 49 94


Om Svenska barnboksinstitutet

Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Ända sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vi vill stimulera en öppen och bred diskussion om litteraturen och verka för en ökad kompetens och status för alla verksamma inom barnkulturområdet.