2022-05-12 06:05Pressmeddelande

Årets Kulla-Gullapris till Jenny Jägerfeld

Jenny Jägerfeld på en röd vespa.Bild: Margareta Bloom Sandebäck.

Styrelsen för Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms Författarfond har beslutat tilldela författaren Jenny Jägerfeld Kulla-Gullapriset år 2022. Prissumman är 89 000 kronor.

Jenny Jägerfeld debuterade 2006 med Hål i huvudet och vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2010 för Här ligger jag och blöder, som även nominerades till Slangbellan. Sedan dess har hon givit ut flera hyllade barnböcker för mellanåldern: Brorsan är kung!, Comedy Queen, Mitt storslagna liv som Augustprisnominerades 2019 och dess fortsättning Min storslagna död.

Motiveringen lyder: Jenny Jägerfeld har med sitt författarskap skapat en värld som känns fast förankrad i samtiden och samtidigt alldeles egen. Det är en värld som vibrerar av liv och energi. Hennes realistiska prosa utmärks av skarp situationskomik och en särskild förmåga att skapa bilder och karaktärer som stannar hos läsaren. Bakom skrattet finns ett tydligt syfte att behandla svåra ämnen och en obruten lojalitet med unga människors upplevelser. De existentiella frågorna gestaltas på ett originellt sätt i en hoppfull riktning mot förståelse och försoning. 

Prisceremoni den 31 maj
Kulla-Gullapriset delas ut tisdagen den 31 maj kl. 18.00 och följs av ett samtal mellan pristagaren och Malin Nauwerck, forskare på Svenska barnboksinstitutet.

Plats: Författarnas och översättarnas Hus i Stockholm, Drottninggatan 88 B 2 tr.

För anmälan till evenemanget kontakta ewa.ulander@forfattarforbundet.se

Om stipendiefonden
Författaren Martha Sandwall-Bergström (1913–2000) inrättade 1998 en stipendiefond i form av en stiftelse, förvaltad av Sveriges Författarförbund. Stiftelsens syfte är att främja ”i Sverige bosatta yrkesverksamma författare och forskare”. Vartannat år från och med 1999 delas ett Kulla-Gullapris ut till en författare. Vartannat år, med början år 2000, utdelas ett eller flera stipendier till förtjänta författare och forskare på barn- och ungdomslitteraturområdet.

I styrelsen för Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms Författarfond ingår representanter för Sveriges Författarförbund, Samfundet De Nio samt Svenska barnboksinstitutet. I juryn har Sveriges Författarförbund företrätts av författaren Alex Haridi, Samfundet De Nio av Elina Druker och Svenska barnboksinstitutet av Malin Nauwerck.


Om Svenska barnboksinstitutet

Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vill du få våra pressmeddelanden eller vill du ha hjälp med att hitta information om barn- och ungdomslitteratur, ny forskning inom området eller en expert för intervju eller föreläsning? Allt material inklusive pressbilder finns här. Du kan också kontakta info@barnboksinstitutet.se


Kontaktpersoner

Kommunikatör
Amanda Idberg