På lördag 8 maj är det återigen dags för de populära barnlitterära vandringarna i Stockholm med vandringsledare Maria Nikolajeva. Vandringarna startade hösten 2020 och fortsätter under 2021. Vi ställde tre frågor till Maria.
Hej Maria, du leder de barnlitterära vandringarna, hur kom du på den här idén?
Jag har under min forskning om samband mellan litteratur och hjärnvetenskap läst att vi lär oss bättre när inlärningen sker i rörelse. Det låter vettigt med tanke på att sittande livsstil är ett mycket sent fenomen i mänsklighetens historia. Jag började handleda mina studenter under promenader istället för att sitta på mitt arbetsrum. Så småningom började vi ha tematiska promenader, eller vandrande seminarier. Det gjorde filosoferna i antiken så det är ingenting nytt. Sen tänkte jag att om jag vill förmedla min kärlek till barnböcker, vad kunde vara bättre än att göra det under en vandring, dessutom på den plats där boken utspelar sig.
Hur går en vandring till?
Jag uppmanar mina medvandrare att läsa eller läsa om den aktuella boken innan vandringen. Jag ber dem lägga märke till skildringarna av plats och miljö, med särskilt fokus på sinnena: syn, hörsel, känsel, lukt och smak. När vi sen samlas får de en kort introduktion sen går vi tyst och långsamt och försöker uppleva miljön så som personerna i boken gjorde det. Deltagarna får gärna ta bilder och spela in ljud. Sen pratar vi om vad vi har lagt märke till och om upplevelsen av miljön har öppnat nya dimensioner i boken. Vi har även en kort skrivstund där alla kan skriva en kort text: en dikt, en reflektion, en dagboksanteckning, ett vykort till en vän, en polisrapport. Det fungerar bra som minnesstöd.
Vad har varit mest intressant och roligast tycker du?
Att nästan alla medvandrare var överraskade av hur mycket mer man märker när man går sakta och tyst. Och hur en sådan känslomässig upplevelse av en verklig plats belyser förståelsen av den fiktiva platsen i boken. Det har varit min avsikt, och då har jag lyckats.
Seminarieledaren professor emerita Maria Nikolajeva är expert inom barnlitteraturområdet och har omfattande erfarenhet av vandringssemiarier.
Mer om vandringarna finns i facebookgruppen "Vandringar i barnlitterära Stockholm" https://www.facebook.com/groups/328207304966326.
Svenska barnboksinstitutet anordnar vandringarna i samarbete med litteraturprofessor Maria Nikolajeva.
Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vill du få våra pressmeddelanden eller vill du ha hjälp med att hitta information om barn- och ungdomslitteratur, ny forskning inom området eller en expert för intervju eller föreläsning? Allt material inklusive pressbilder finns här. Du kan också kontakta vår kommunikatör Lillemor Torstensson.