Hennes vardagsnära berättelser kännetecknas av en känsla för detaljer och dialog där barnens värld är logisk och vuxenvärlden absurd, komisk och lite gåtfull, skriver juryn i sin motivering.
Viveca Lärn debuterade 1975 med barnboken Stoppa pressarna! och är en av Sveriges mest älskade barnboksförfattare. Sedan debuten har hon skrivit många hyllade barnböcker, bland annat bokserierna om Mimmi och om Eddie.
– Om du visste vad jag blir glad! Jag har skrivit rätt mycket böcker för vuxna på senare år, men det är ändå barnlitteraturen som ligger mig närmast om hjärtat. När man är elva år så är man på höjdpunkten av sitt liv. Då har man tillräckligt med erfarenheter, men ändå en stor nyfikenhet på livet. Och det är därför det är så härligt att skriva för människor som är elva år. Det har jag alltid tyckt, säger Viveca Lärn.
Viveca Lärn får Kulla-Gulla-priset 2024 med motiveringen:
“Viveca Lärn har i sina barnböcker skapat egna universum, befolkade av vanliga och ovanliga figurer som oavsett ålder alltid är egna personer. I hennes vardagsnära berättelser, som kännetecknas av en känsla för detaljer och dialog, är barnens värld logisk och vuxenvärlden absurd, komisk och lite gåtfull. Böckerna balanserar mellan mörker och ljus på lätta fötter, drivna av värme och nyfikenhet som smittar av sig på läsaren.”
– Vi är mycket glada över att kunna ge årets Kulla-Gulla-pris till en författare som har betytt så mycket för så många. I likhet med Martha Sandwall-Bergström blandar hon humor, allvar och psykologiskt inkännande porträtt i sin eleganta prosa, säger Åsa Warnqvist, ordförande i fonden.
Priset kommer att delas ut under en prisceremoni i höst.
Kulla-Gulla-priset instiftades 1999 av Martha Sandwall-Bergström och tilldelas vartannat år en i Sverige boende författare (huvudsakligen barn- och ungdomsförfattare) som skriver prosa. Priset delas ut genom Stiftelsen Martha Sandwall-Bergströms författarfond och prissumman är 113 000 kronor.
Bland tidigare pristagare finns Jenny Jägerfeld, Ulf Stark, Frida Nilsson och Jakob Wegelius.
Författaren Martha Sandwall-Bergström (1913–2000) inrättade 1998 en stipendiefond i form av en stiftelse, förvaltad av Sveriges Författarförbund. Stiftelsens syfte är att främja ”i Sverige bosatta yrkesverksamma författare och forskare”. Vartannat år från och med 1999 delas ett Kulla-Gulla-pris ut till en författare. Vartannat år, med början år 2000, utdelas ett eller flera stipendier till förtjänta författare och forskare på barn- och ungdomslitteraturområdet.
I styrelsen för Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms Författarfond ingår representanter för Sveriges Författarförbund, Samfundet De Nio samt Svenska barnboksinstitutet. I juryn har Sveriges Författarförbund företrätts av författaren Alex Haridi, Samfundet De Nio av Elina Druker och Svenska barnboksinstitutet av Malin Nauwerck.
Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur. Sedan starten 1965 har vi arbetat för att stärka barnbokens ställning och för att öka kunskapen om barn- och ungdomslitteratur. Vill du få våra pressmeddelanden eller vill du ha hjälp med att hitta information om barn- och ungdomslitteratur, ny forskning inom området eller en expert för intervju eller föreläsning? Allt material inklusive pressbilder finns här. Du kan också kontakta info@barnboksinstitutet.se